Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

İlçe Tarım'dan seminer..

İlçe Tarım

Erdek İlçe Tarım Müdürlüğünün başlattığı seminerde, tüm çiftçilerin Çiftçi Kayıt Belgeleri almalarını istedi

Erdek Tarım İlçe Müdürlüğü, bölgemiz çiftçisini bilgilendirebilmek için seminer seferberliği başlattı.
Erdek İlçe Tarım Müdürü Murat Yazar başkanlığında köyleri dolaşan ekip, zeytincilik yanında diğer ürünler hakkında da çiftçileri bilgilendiriyor.
Tarım ilçe ekibi, hafta içinde Kestanelik ve Çayağzı Köylerindeydi. Kestanelik ve Çayağzı köylerinde köy kahvehanelerinde sinevizyon eşliğindeki seminerde toprak analizi, gübre tavsiyeleri, tarım sigortaları (TARSİM) hakkında bilgi verildi.
Tarım ilçe ekibinin ilk durağı Kestanelik Köyü oldu. Köy kahvesinde çiftçilerle bir araya gelen seminer ekibi başkanı Erdek Tarım İlçe Müdürü M. Murat Yazar, Ocaklar Beldesi ile başlayan seminerlerin 8.sinin Kestanelik`te düzenlendiğini duyurdu.
Kestanelik`te konuşan Yazar, Erdek İlçe Tarım Müdürlüğü olarak geçtiğimiz yıllarda yılda bir kez verilen seminerlerin bundan sonra sık sık tekrarlanacağını söyleyip, toprak analizi, sulama suyu ve TARSİM`in faydalarını köylülere anlattı.
Kapıdağ Bölgesindeki tüm alanlarda çiftçiler tarafından ekilen ürünlerin yanı sıra zeytinlik alanlarda verimin arttırılması için düzenlenen seminerin Ocaklar Beldesi ile başladığını bu konuda Erdek İlçesine bağlı beldeler ve köylerde yaşayıp ta bilgilendirilmeyen hiçbir çiftçinin kalmayacağının altını çizen Yazar konuşmasında şöyle konuştu: "Toprak analizi çok önemli. Çünkü toprak tahlili yapılmazsa gereğinden fazla gübre kullanmış oluruz. Fazla gübre ile hem masraf artar hem de bitkiler ve ağaçlar zarar görür. Onun için toprak tahlillerini ekstra bir maliyet olarak düşünmeyin. Toprak tahlili için toprak numuneleri alarak İlçe tarım Müdürlüğüne, ziraat odasına getirin. Biz bu numuneleri Gönen`de bulunan laboratuarlara gönderiyoruz. Tahlil sonuçlarına göre kullanmanız gereken gübreyi söylüyoruz. Bir diğer konu ise Sulama. İlaçlama esnasında kullanılan suyun yanı sıra bitkilerin ve zeytinlik alanların sulanmasında kullanılan suyun PH derecesi de çok önemli. Kapıdağ`ın sularının PH derecesi çok yüksek olup, onun için suların içerisine PH düzenleyicisi ilave edilmesi gerekiyor. Başarılı ve bitkisel üretim damlama sistemle olur onun için mümkünse damlama sulama sisteme geçilmesinde fayda var" dedi.
Sinevizyon eşliğinde devam eden seminerde, kısa adı TARSİM olarak bilinen Tarım sigortasının faydalarını da köylülerle paylaşan Yazar, tarım alanlarında olası yaşanabilecek yangın-sel ve don gibi afetlerden kaynaklanacak zararların tarım sigortası kapsamında değerlendirilebileceğini hatırlatıp, çiftçilerden tarım alanlarını kesinlikle sigortalatmasını isteyip, Tarım İlçe Müdürlüğü`nden Ç.K.S. (Çiftçi Kayıt Sistemi) dosyasını hazırlayan tüm çiftçilerin Nisan 2011 ayı sonuna kadar tarım sigortası yaptırabileceğini açıkladı.
Kestanelik Köyünden sonraki ikinci durak Çayağızı Köyü oldu. Burada da, aynı konuları çiftçilerle paylaşan ekip içinde bulunan Erdek Tarım İlçe Müdürlüğü`nde görevli Su Ürünleri Mühendisi Emel Kaya, Ziraat Mühendisi Fırat Öğdüm, TC Sahil Güvenlik komutanlığında görevli Astsubay Kd. Üst Çavuş Fatih Apak köylülerin sorularını alıp cevapladılar.
Her iki köy ziyaretinde, balıkçılık mesleğini icra edenler arasında, Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli Astsubay Apak`a yöneltilen sorularda vardı.
Denizde balık avlama teskeresini almak için Balıkesir İl Tarım Müdürlüğü`ne gitmenin zorluğunun dile getirildiği toplantıda, teskerenin yasa gereği ilçe tarımdan verilemediği söylendi. Ayrıca, 12 metreden fazla teknelerde de gemi seyir defterenin kullanılmasının zorunlu olduğu hatırlatıldı.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı